Schuurwoning

Ensemble woning, bijgebouw en erf

Het ontwerp van deze moderne schuurwoning is een eigentijdse vertaling van een Drentse boerderij. Kenmerkend voor een Drentse boerderij is het laag doorgezette zadeldak met zogenaamde wolfseinden boven de voor- en achtergevel. De moderne schuurwoning met bijgebouw staat op een langwerpige kavel van circa 4000 m2, aan de rand van het dorp, omgeven door oude boerderijen. Het binnen-buiten beleven stond centraal tijdens het ontwerpproces. Deze beleving komt vooral tot uiting daar waar een overhoekse uitsparing is gemaakt aan de zuidwestkant. Hier is door middel van een oranjekleurige Oregon Pine houten gevel een ‘tussenruimte’ gerealiseerd waar het deels overkapte terras de overgang vormt naar het interieur van het huis. Van dit deels overdekte terras is de rieten kap optisch doorgezet in de vorm van een houten Western Red Cedar lamellenscherm. De houten lamellen zijn onder een zodanige ‘slimme hoek’ geplaatst dat de zon in de zomer niet naar binnen kan schijnen maar in de winter wel.

Het dak is voornamelijk rietgedekt en voor een klein deel gecombineerd met leien. De daklaag van leien vormt een harmonische aansluiting met de gemetselde muur daaronder. Waar zogenaamde knikvensters zijn toegepast om voldoende licht naar binnen te krijgen. Het metselwerk is uitgevoerd in een gesinterde strengpers baksteen ‘zwart genuanceerd’, gebruikt in combinatie met terugliggende voeg. De oranjekleurige, terugliggende houten gevel vormt samen met de (Iroko) kozijnen een gewaagd onderdeel van het huis; de kozijnen, gelegen in het metselwerk, zijn daarentegen ‘braaf’ gebroken wit.

De schuurwoning is levensloop-bestendige ingedeeld. Op de begane grond slaapkamer, werkkamer, badkamer, sauna, open keuken, bijkeuken,zitkamer. Boven een hobbyruimte en logeergelegenheid met badkamer. De doorkijk open haard zorgt door een vernuftig systeem voor warmte op de bovenverdieping. Een schuurwoning geïnspireerd op een traditioneel type boerderij, passend in het landschap en bij de bestaande bebouwing.

Deze moderne schuurwoning met bijgebouw is ontworpen op een ruim langwerpig kavel. Het binnen-buiten beleven, één te zijn met het omliggende landschap, stond centraal tijdens het ontwerpproces. Deze beleving komt maximaal tot uiting waar een overhoekse uitsparing is gemaakt aan de zuidwest kant. Het woonhuis met bijgebouw vertonen hier een open karakter terwijl de straatzijde een gesloten gevelbeeld laat zien voor de privacy.

Ontwerpstrategie

Op een tweetal plaatsen zijn insnedes gemaakt; ter plaatse de entree en de bijkeuken, waarbij de entree dominant is. Vervolgens is aan de zuid- en westzijde een overdekt terras gepositioneerd en gekoppeld aan het woongedeelte. Aan deze zijde kan men optimaal van de zon en uitzicht over het erf genieten, binnen en buiten lopen hier vloeiend in elkaar over. Het slapen en werken is aan de oostzijde georiënteerd.

Materialisering

Waar het volume wordt ‘ingesneden’, is middels een warm rood-bruine Oregon Pine houten beschieting een ‘tussenruimte’ gecreëerd die de inleiding is voor het interieur van de woning. Ter plaatse van het deels overdekte terras is de rietenkap optisch doorgezet in de vorm van een houten Western Red Cedar lamellenscherm, deze zal natuurlijk vergrijzen net als het riet.

architect

Afb. Situatie & ontwerpstrategie

Nieuwsgierig geworden?

Wilt u meer weten over onze werkwijze en wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag gerust een inspiratiepakket aan of plan een vrijblijvend schetsgesprek in. Wij denken graag met u mee vanaf de eerste schets.